Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z brzoskwiniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
cukier drobny 1 szkl
jajko 6 sztuk
brzoskwinie w puszce 1 puszka
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 1 szkl
czekolada gorzka 1 sztuka
proszek do pieczeni 1,5 łyżeczki
aromat pomarańczowy do smaku
cukier waniliowy 1 paczka
masło 250 g
wódka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwiniami

Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej piany dodawać stopniowo po 1 żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cisto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30min w temp. 180 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Krem:
Na syropie i mleku ugotować budyń (z dwóch opakowań). Utrzeć dobrze masło i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń. Brzoskwinie osuszyć, pokroić w kostkę i dodać do masy. Kremem przełożyć biszkopt.

Polewa:
Rozpuścić czekoladę, dodać do niej alkohol i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Gdy nie mamy gorzkiej czekolady można dodać jeszcze niewielką ilość kakao. Polać biszkopt polewą.

Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

radosna29 03.03.2012 23:19
robie podobny
Emilia22 30.04.2011 16:20
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak