Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z twarogiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 2
mleko 2 szklanki
sól szczypta
cukier szczypta
masło sklarowane do smażenia 2 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
rodzynki 5 dag
twaróg 30 (mielony)
kremówka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z twarogiem

Do mąki dodać żółta, szczyptę soli i cukru oraz mleko. Całość zmiksować, by powstało jednolite, dość gęste ciasto naleśnikowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem, odstawić na 15-20 minut. Rodzynki opłukać, namoczyć. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Twaróg zmiksować z cukrem, połączyć z ubitą śmietaną i osączonymi rodzynkami. Patelnię rozgrzać, natłuścić masłem, smażyć na niej doś cienkie, ruiane naleśniki. Każdy smarować masą twarogową, składać na pół o od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak