Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pieczone pod pierzynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1
masło 4 łyżki
cukier 3-4 łyżki
rodzynki 5 dag
rum 1 kieliszek
białko 4
cukier puder 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1
herbatniki 1 paczka
orzechy włoskie 5 dag
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pieczone pod pierzynką

Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazdka nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na głębokiej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić cząstki jabłek, przesmażyć mieszając. Dodać cukier, dusić ok. 5 min. Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 15 minut.,
Rodzynki osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, by wchłonęły alkohol. Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć. Żaroodporną formę natłuścić masłem, wysypać herbatnikami. Jabłka wymieszać z namoczonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami, wyłożyć na herbatniki.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i waniliowym. Pianę wyłożyć na jabłka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170st. C, piec do czasu, aż beza ładnie się przyrumieni. Od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 30.04.2011 10:34
rewelacyjny deser
halinka1011 30.04.2011 09:53
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak