Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe rozmaitości na majówkę

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
tłuszcz do smażenia
czosnek 4-5 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
sos chiński chili 1 łyżka
jajko 1 szt
szczypiorek 1 garść
Ciasto:
mąka 900 g
cukier 4 łyżki
jajko 3 szt
śmietana 18 proc 400 ml
drożdże 100 g
margaryna 150 g
grzyby 1 różne rodzaje, mrożone
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe rozmaitości na majówkę

Grzyby rozmrozić, ugotować we wrzątku, jeśli były gotowane to nie trzeba już gotować.
Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić i dodać grzyby i przyprawy a także posiekany czosnek.
Dusić do odparowania. Wystudzić i dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i jajko wymieszać .

Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wałkować na ok 0,5 cm i robić różne kształty pasztecików nadziewanych grzybkami. Jeśli robimy babeczki to można na każdej położyć plasterek mozzarelli.
Smarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 180 st ok 20 min do ładnego zrumienienia.

Podawać z czerwonym barszczykiem ..

Można też ciasto nadziewać jabłkami i upiec słodkie sakieweczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 30.04.2011 10:34
wygląda super!
Małgorzata113 30.04.2011 09:35
świetny przepis
ben-ka 30.04.2011 08:40
Jestem pod wrażeniem - takie śliczności,az ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak