Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem praską do ziemniaków najlepiej robić to, jak ziemniaki będa jeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa ). Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem tak by farsz nie był mdły
.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i wymieszać składniki. wlewać powoli ciepłą wodę, mieszając ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na stolnicy oprószonej delikatnie mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami do osolonego wrzatku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Moje ulubione . Jak byś mogła jeszcze podać proporcje składników farszu i ciasta i na ile ciasta ile farszu trzeba zrobić bo tak to ktoś kto nigdy ruskich pierogów nie robił to ich nie zrobi bo nie będzie wiedziec ile czego ma brać.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !