Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-czekoladowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5
cukier puder 25 dag
rum 2 łyżki
mąka 7 dag
ciemne kakao 2 łyżki
masło 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło lub margaryna do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
polewa czekoladowa 1
orzechy pistacjowe 2 łyżki
orzechy włoskie 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-czekoladowe

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i rumem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. 25 dag orzechów włoskich drobno posiekać lub zemleć. Masę żółtkową połączyć z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz z orzechami i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką podłużnej wąskiej formy. Piec ok. 50 minut w 190 st. C, przestudzić, wyjąć z formy. Polać polewą ozdobić połówkami orzechów włoskich, posypać posikanymi pistacjami, zastudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 30.04.2011 15:10
uwielbiam i czekoladę i orzechy więc takie połączenie bardzo mi odpowiada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak