Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdzowa ze skórką pomarańczową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 5 dag
mleko 250 ml
masło 15 dag
jajko 4 szt
cukier 15 dag
skórka pomarańczowa 5 dag
sól wg uznania
lukier wg uznania
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdzowa ze skórką pomarańczową

1. Drożdże wkrusz do 100 ml ciepłego mleka. Rozetrzyj z łyżka cukru i 2 łyżkami maki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki razem z rozczynem, roztopionym masłem, resztą mleka i szczyptą soli. Dokładnie wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
3. Ciasto wymieszaj z ubitymi na pianę białkami i skórka pomarańczową. Podziel je na 2 części. Włóż do natłuszczonych i wysypanych tartą bułka 2 foremek.
4. Wyrośnięte ciasto piecz ok 50 min w temp 180 stopni. Baby przestudź, wyjmij z formy, udekoruj lukrem i skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.02.2014 07:36
pyszna babeczka
Justa32 28.05.2012 09:57
smaczna taka babeczka!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak