Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z kabaczków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 sz
sól szczypta
masło lub margaryna 1/4 kost.
woda zimna 4 łyżki
kabaczek 1 szt.
ziemniaki ugotowane 5 szt.
masło 2 łyżki
jajko
cebula
tymianek kilka listków
sól
pieprz
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z kabaczków

z podanych składników zagnieść szybko ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min.godzinę,przygotować farsz 1/3 kabaczka pokroić w plasterki i odłożyć resztę obrać i pokroić w kostkę na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i dodać pokrojonego kabaczka usmażyć na wolnym ogniu tak długo aż warzywa zaczną się rozpadać,ugotowane i przestudzone wcześniej ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć podobnie zrobić z kabaczkiem połączyć warzywa dodać jajko,przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić na jednolitą masę,na wysmarowaną formę do tarty wyłożyć rozwałkowane ciasto i upiec w piekarniku w temp.180st.ok.10min.wyjąć ciasto i wyłożyć na nie masę wyrównać i ułożyć plasterki kabaczka po czym upiec ok.20min.w temp.180st.podawać przybraną gałązkami tymianku,jeśli będziesz używać starego kabaczka to trzeba usunąć z niego gniazda nasienne i łyżką wyjąć miąższ,skórę i gnazda należy wyrzucić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.06.2013 07:42
dobra jest taka tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak