Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gnocchi z masłem i rozmarynem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt.
masło 35 dag
mąka 2 szklanki
sól
ząbki czosnku 2 szt.
olej 2 łyżki
rozmaryn 10 gałązek
masło 10 dag
bulion drobiowy 1/2 szklanki
parmezan starty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: gnocchi z masłem i rozmarynem

Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiel. Wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, masłem, a na koniec z mąką i wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i podziel na 2 części. Z obu utwórz długie wałki, pokrój je na kawałki, a z nich formuj kluski, wyciskając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Gotuj partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Posiekaj czosnek i podsmaż na oleju na złoty kolor. Wlej bulion i chwilę gotuj. Dodaj posiekany rozmaryn i gotuj 5 minut. Dodaj pokrojone na kawałki masło, dopraw solą i pieprzem. Ciepłe gnocchi polej sosem i posyp parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 10.05.2011 10:56
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak