Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto z gruszką i serem gorgonzola

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 2 szt.
masło 2 łyzeczki
oliwa 3 łyżki
ryż 50 dag
wino białe 1 kieliszek
bulion drobiowy 1 i 1/2 l
ser gorgonzola 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: risotto z gruszką i serem gorgonzola

Jedną gruszkę ze skórą pokrój na kawałki i podsmaż na połowie masła. Cebulę i drugą gruszkę obierz, pokrój i podsmaż na reszcie masła z oliwą. Dodaj suchy ryż i smaż parę minut. Podlej winem i mieszaj, aż płyn odparuje. Dodawaj porcjami gorący bulion, mieszając. Gdy porcja bulionu wyparuje, wlej następną. Kiedy ryż zmięknie (ok. 20 minut), dodaj pokrojoną na kawałki gorgonzolę i podsmażoną gruszkę. Wymieszaj, przypraw pieprzem i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 28.08.2011 22:20
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak