Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

płuca w kwaśnym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płuca 2000 g
włoszczyzna 200 g
cebula 200 g
mąka 80 g
sól 5 g
pieprz do smaku
ocet 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: płuca w kwaśnym sosie

Tchawicę przeciąć wzdłuż, płucka z tchawicą wypłukać pod bieżącą wodą,osączyć.Oczyszczone płucka zalać wrzącą wodą,szybko zagotować,a potem gotować powoli około 1godziny.Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę.Z tłuszczu,cebuli i mąki sporządzić zasmażkę drugiego stopnia,rozprowadzić chłodnym wywarem,zagotować.Ugotowane płucka pokrajać w paski długości 5cm i szer.0.5cm,lub w kostkę,połączyć z sosem,doprawić do smaku solą i przyprawami,lekko zakwasić,chwilę poddusić.Podawać z ziemniakami z wody,kaszami i surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak