Sposób przygotowania

Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce. Przygotować dużą blaszkę, ciasto podzielić na pół i z kazdej odkroić ok 1/5 na waleczek dookoła.
Ciasto rozwałkować na prostokąty, kwadraty czy koła, do reszty ciasta dodać ok 2 łyżki mąki i zgnieśc by było twardsze, udekorować mazurki dookoła, warkoczem, wałeczkiem czy kuleczkami.. (pomysł dowolny) Upiec w temp 180 st. ok 20 min

Migdały zmielić dokładnie i utrzeć z cukrem pudrem dodać aromat migdałowy kilka kropli i po kilka kropli soku z cytryny tak by powstała masa o konsystencji ciasta.
Zebrać i zlepić na jedną kulkę rekami zwilżonymi oliwą .
Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować w foli zwilżonej oliwą i wylepić wgłębienia mazurków

przygotować lukier
Cukier zalać niewielką ilością wody tak by powstała płynna masa cukrowa. Gotować do nitki (tzn kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop)
Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i kropelkę aromatu migdałowego, ucierać az do powstania białej masy lukrowej, polać równomiernie mazurki i udekorować bakaliami i migdałami

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Ślicznie wygląda, na pewno jest pycha!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    łał! świetny mazurek!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    łał! świetny mazurek!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    jaki ładny juz bym zjadła
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    mazurek wspaniały

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !