Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos do słoika

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1 szt
wędlina 1 kg
przecier pomidorowy 3 łyżki
marchewka 1 szt
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
przyprawa w płynie

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos do słoika

Białą kapustę (ok. 2 kg) poszatkować, posolić i zalać wodą. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać kapustę kiszoną (razem z wodą). Do obydwu garnków z kapustami dodać kilka liści laurowych, po łyżeczce kminku, kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu kolorowego. Zagotować. Białą kapustę odcedzić z wody. Połączyć obie kapusty. Dowolną wędline pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać do kapusty. Dolać 2 szklanki wody, przecier pomidorowy i zagotować. Gdy bigos będzie już się gotował wrzucić kostkę rosołową. Bigos gotować przez około godzinę i zostawić do ostygnięcia. Zostawić do następnego dnia i znów gotowac przez około godzinę często mieszając. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie (magga lub inna podobna). Trzeciego dnia znów zagotować. Gorący bigos przekładać do wyparzonych słoików, od razu zakręcać i stawiać \"do góry nogami\". Zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!!!

--> porcja na około 5 litrowych słoików
--> bigos można dla pewności pasteryzować gotując przez godzinę w garnku z wodą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka131919 09.01.2014 08:42
Nigdy nie robiłam w słoiki, zawsze mroziłam. Muszę spróbować
Wafelek2601 05.08.2012 10:03
fajny pomysł
MiQ 16.05.2011 22:16
Fajny przepis. Dotychczas kupowałem gotowe bigosy (zwykle profi), ale chyba wreszcie spróbuję sam zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak