Sposób przygotowania

Białą kapustę (ok. 2 kg) poszatkować, posolić i zalać wodą. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać kapustę kiszoną (razem z wodą). Do obydwu garnków z kapustami dodać kilka liści laurowych, po łyżeczce kminku, kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu kolorowego. Zagotować. Białą kapustę odcedzić z wody. Połączyć obie kapusty. Dowolną wędline pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać do kapusty. Dolać 2 szklanki wody, przecier pomidorowy i zagotować. Gdy bigos będzie już się gotował wrzucić kostkę rosołową. Bigos gotować przez około godzinę i zostawić do ostygnięcia. Zostawić do następnego dnia i znów gotowac przez około godzinę często mieszając. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie (magga lub inna podobna). Trzeciego dnia znów zagotować. Gorący bigos przekładać do wyparzonych słoików, od razu zakręcać i stawiać \"do góry nogami\". Zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!!!

--> porcja na około 5 litrowych słoików
--> bigos można dla pewności pasteryzować gotując przez godzinę w garnku z wodą

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MiQ

    Fajny przepis. Dotychczas kupowałem gotowe bigosy (zwykle profi), ale chyba wreszcie spróbuję sam zrobić.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    fajny pomysł
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka131919

    Nigdy nie robiłam w słoiki, zawsze mroziłam. Muszę spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !