Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek serowo-wiśniowy bez ciasta

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/8 l
jaja 2 sztuki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok i skórka cytrynowa 1 sztuka
rodzynki 50 g
tłuszcz do formy
śmietana 1/8 l
cukier 1 czubata łyżka
czereśnie 500 g
ser biały 750 (chudy, zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Placek serowo-wiśniowy bez ciasta

Owoce umyć, dokładnie odsączyć, obrać z gałązek i wydrylować.
Ser utrzeć z żółtkami, budyniem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu, cukrem waniliowym, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową.
Rodzynki obtoczyć w mące, również dodać do masy serowej. Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier i ubijać, aż się zupełnie rozpuści, następnie wrzucić do masy serowej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować rozpuszczonym tłuszczem. Nałożyć masę serową i wyrównać.
Na wierzch wysypać wiśnie.
Temp pieczenia: 150 stopni.
Czas pieczenia: około 2 godziny.
Pozostawić w formie do zupełnego wystygnięcia. Następnie wyjąć i ozdobić kleksami śmietany ubitej z cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak