Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka migdałowo-pomarańczowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
cukier 150 g
cukier waniliowy 2 opakowania
cytryna 1 sztuka
sól 1 spora szczypta
masło lub margaryna do formy
mielone migdały 75 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
cynamon 1 szczypta
pomarańcze 4 sztuki
cukier 40 g
śmietana 1/4 l

Przepis i sposób przygotowania na: Babka migdałowo-pomarańczowa

Rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem i 1 torebką cukru waniliowego. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, całość utrzeć na pienistą masę.
Skórkę nie pryskanej cytryny umyć gorącą wodą, następnie drobno zetrzeć. Zastępczo można użyć zapachu cytrynowego. Przyprawić ciasto. Białko ubić z kilkoma kroplami soku cytrynowego i solą nie dającą się kroić nożem pianę. Nałożyć na ciasto. Małą formę do babek dokładnie nasmarować tłuszczem, najlepiej za pomocą pędzelka i i rozpuszczonego w cieple tłuszczu, a następnie wysypać migdałami, dzięki czemu skórka stanie się wyjątkowo smaczna. Resztę migdałów wymieszać z tartą bułką i cynamonem, wysypać na pianę. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nałożyć do przygotowanej wcześniej formy.
Temp pieczenia: 200 stopni C.
czas pieczenia: 30-35 minut.
Wycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać go z sokiem cytrynowym i 40g cukru.
Ciasto po 10 minutach przełożyć na kratkę kuchenną, kilkakrotnie nakłuć głęboko drewienkiem, następnie skropić sokiem za pomocą łyżeczki, odstawić, by sok mógł wsiąknąć.
Przed podaniem śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru waniliowego. Babkę pokroić na kawałki, każdy udekorować sporym kleksem bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak