Sposób przygotowania

Tłuszcz ogrzać do temp pokojowej. Rozbić jaja, oddzielić białka od żółtek, żółtka wymieszane z cukrem i solą odstawić na 20 minut. Następnie utrzeć z tłuszczem pienistą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płatkami owsianymi, dodać do masy z tłuszczu, jaj i cukru. Marchew zetrzeć. Najlepiej zrobić to w mikserze. Skórkę cytrynową posiekać jeszcze drobniej. Wymieszać z drobno startą skórką pomarańczową lub zapachem pomarańczowym i rumem. Wszystko domieszać do ciasta. Z białek ubić sztywną pianę, również dodać do ciasta. Ciasto nałożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm lub do dokładnie nasmarowanej tłuszczem formy z wkładką w środku (do babek).
Temp pieczenia: 175 stopni C.
Czas pieczenia: około 40 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !