Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec francuski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 50 dag
wieprzowina 25 dag
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
seler wg uznania
jajko 2 szt
kajzerka 1 szt
mleko 0,5 szkl
oliwa 2 łyżki
gałka muszkatołowa do smaku
ciasto francuskie 1 op
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec francuski

1. Mięso drobiowe i wieprzowe pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, ostudź. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Warzywa obierz, ugotuj, aż będą miękkie. Składniki dwukrotnie zmiel. Wymieszaj z żółtkami, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj pianę z białek, wymieszaj.
2. Masę pasztetową przełóż do posmarowanej tłuszczem formy w kształcie wieńca. Formę z masą mięsną wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 min w temp 200 stopni. Następnie wyjmij z piekarnika. Pasztet ostudź i wyjmij z formy. Ciasto francuskie rozmroź w temp pokojowej.
3. Ciasto rozwałkuj na placek. Potnij na paski, obłóż nimi podpieczony pasztet. Całość przełóż na wyłożona pergaminem okrągłą blaszkę. Posmaruj rozmąconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 210 stopni. Piecz ok 15 min, aż ciasto zrumieni się na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 13.09.2013 09:52
smaczny pomysl
TEtalicha 01.08.2012 20:40
szkoda ze bez zdjęcia
Lidia6 06.02.2012 21:07
ciekawe chyba muszę spróbować
Lidia6 06.02.2012 21:07
ciekawe chyba muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak