Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi kaczki z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kaczki 2 szt
jabłka 4 szt
Majeranek suszony Prymat
czosnek
sól
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: piersi kaczki z jabłkami

Piersi myjemy i osuszamy.Czosnek siekamy mieszamy z solą i majerankiem,mieszanką nacieramy mięso,wkładamy do lodówki na 3 godziny.Do formy w której będzie pieczone mięso wlewamy kilka łyżek wody i wkładamy 4 ósemki jabłka.Na wierzch mięsa kładziemy masło.Pieczemy 1 godzine w 200 stopniach,co jakiś czas polewamy mięso sosem który się wytworzył.Z jabłek wycinamy gniazda nasienne tak aby nie uszkodzić skórek,z górnej części jabłka odcinamy jeden pasek skory.Do środka wkładamy nieco masła a na to łyżeczkę borówek.Układamy przygotowane jabłka na folii z lekko podniesionymi brzegami,spód podlewamy woda.Wkładamy do piekarnika na 20 min przed końcem pieczenia kaczki.Kaczkę wyjmujemy i kroimy jak jest zimna.Układamy jabłka i kaczkę na półmisku,sos podajemy osobno.Wyśmienite z pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 03.05.2012 09:56
mniam mniam mniam
magical66 24.10.2011 22:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak