Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku 2

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
kości wędzone 2 szt
kiełbasa markowa 4 szt
sos sojowy jasny 4 łyżka
pieprz kolorowy 1/2 łyżeczka
sól do smaku 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżka
smalec 2 łyżka
mąka 2 łyżka
woda 2,5 l
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku 2

Fasolę zalać gorącą wodą i odstawić na 2-3 godziny.
Następnie gotować ją prawie do miękkości, włożyć kości, liście laurowe i ziele angielskie.
Gdy mięso na kościach będzie miękkie, wyjąć je, przestudzić, obrać i wrzucić do fasoli.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i również dodać do gotującej się fasoli.
Sos sojowy, majeranek, paprykę, sól, pieprz i kucharek dodać do garnka, chwile gotować i włożyć koncentrat pomidorowy.
Na koniec zrobić ze smalcu i mąki zasmażkę, przełożyć ją do fasolki i zagotować cały czas delikatnie mieszając aby nie zrobiły się z zasmażki grudki.
Ewentualnie jeszcze doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 29.05.2012 11:31
dobra sprawa
Wiesława1 26.05.2012 08:46
lubię
cukiereczek 02.02.2012 07:56
jadam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak