Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z nadzieniem orzechowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 200 g
zapach pomarańczowy 1 sztuka
mąka 60 g
mąka ziemniaczana 80 g
kakao
proszek do pieczenia 1,5 czubatej łyżeczki
śmietana 1/2 l
cukier 80 g
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier puder 200 g
barwniki spożywcze
kwiatki cukrowe
orzechy laskowe 100 g
aromat rumowy podwójne opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z nadzieniem orzechowym

SKŁADNIKI OD 1-7 SĄ NA CIASTO
SKŁADNIKI OD 9-12 SĄ NA NADZIENIE.

Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Z białek i 4 łyżek zimnej wody ubić bardzo sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier. Następnie szybko rozprowadzić żółtka. Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia i razem przesiać na masę z jaj, wszystko wymieszać razem z zapachem pomarańczowym. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem tylko na spodzie lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
Temp pieczenia: 175-200 stopni C.
Czas pieczenia: 35-45 minut.
Upieczone i ostudzony tort pokroić na 3 warstwy, wszystkie skropić zapachem rumowym. Na nadzienie: ubić śmietanę, następnie dodać cukier, orzechy i cynamon. Przygotowaną masą posmarować dwie warstwy, złożyć je wszystkie w całość. Cukier puder starannie utrzeć z zapachem rumowym, ćwiartkę tego lukru oddzielić i zabarwić czerwonym barwnikiem. Białą polewą posmarować tort, czerwoną natomiast nałożyć do rożka z papieru z odciętym końcem. Na białej polewie zrobić czerwone zdobienia i odwrotną stroną noża kilkakrotnie przejechać po jeszcze wilgotnej polewie. Ozdobić kwiatkami z cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak