Sposób przygotowania

ciąg dalszy składników: 2 łyżki mleka.
SKŁADNIKI OD 1-5 SĄ NA POLEWĘ.
SKŁADNIKI OD 6-14 SĄ NA BIAŁE CIASTO.
SKŁADNIKI OD 15-22 SĄ NA ŻÓŁTE CIASTO.

Masło (margarynę) na polewę rozpuścić, porcjami dodawać mleko, cukier, cukier waniliowy i migdały. Podgrzać mieszając, następnie odstawić do wystygnięcia. W tym czasie na białe ciasto utrzeć masło lub margarynę (ogrzane do temp pokojowej) z cukrem i cukrem waniliowym. Do pienistej masy stopniowo dodawać białka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypać wiórki kokosowe. Przelać do formy skrzynkowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na żółte ciasto masło lub margarynę również utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do pienistej masy kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, dolać tyle mleka, by ciasto ciężko odchodziło od łyżki. Równomiernie nałożyć na białe ciasto. Górną powierzchnię żółtego ciasta posmarować polewą.
Temp pieczenia: 175 stopni C.
Czas pieczenia: 45-60 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !