Sposób przygotowania

Kiełbaski kroimy na pół wzdłuż, a następnie jeszcze w paski. Mi wyszło z każdej kiełbaski 5 paseczków, ale zależy od grubości. Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm przez cała szerokość płata ciasta. Każdy warkoczyk ma się składać z paska kiełbasy i dwóch pasków ciasta. Paski kiełbaski powinny być oplatane złączonymi u góry paskami ciasta na krzyż aż do samego dołu. Warkocze smarujemy jajkiem przy pomocy pędzelka i wstawiamy na ok 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Powinny nabrać złotobrązowego koloru - wtedy są gotowe. Takie warkoczyki mogą stanowić dodatek do żuru, zwłaszcza wielkanocnego :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    fajnie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    super pomysł, koniecznie muszę wypróbować :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    śliczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !