Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkoczyki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kiełbasa 2 szt
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Warkoczyki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

Kiełbaski kroimy na pół wzdłuż, a następnie jeszcze w paski. Mi wyszło z każdej kiełbaski 5 paseczków, ale zależy od grubości. Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm przez cała szerokość płata ciasta. Każdy warkoczyk ma się składać z paska kiełbasy i dwóch pasków ciasta. Paski kiełbaski powinny być oplatane złączonymi u góry paskami ciasta na krzyż aż do samego dołu. Warkocze smarujemy jajkiem przy pomocy pędzelka i wstawiamy na ok 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Powinny nabrać złotobrązowego koloru - wtedy są gotowe. Takie warkoczyki mogą stanowić dodatek do żuru, zwłaszcza wielkanocnego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 20.04.2012 16:53
śliczne
Rafał10 20.04.2012 16:32
super pomysł, koniecznie muszę wypróbować :)
Magdalena1110 04.10.2011 13:36
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak