Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 200 g
cukier 175 g
cukier waniliowy 2 torebki
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
jajko 3 sztuki
mąka 150 g
proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki
mąka ziemniaczana 100 g
półgorzka czekolada 50 g
gorzka czekolada 50 g
tłuszcz do formy
gruszki 2 sztuki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Masło postawić w ciepłym pomieszczeniu i poczekać aż zmięknie do tego stopnia, by można je było łatwo rozsmarować. W tym czasie cukier wymieszać z cynamonem, cukrem waniliowym i jajami. Po rozpuszczeniu się cukru utrzeć na pienistą masę, ubić tłuszcz. Do tłuszczu dodawać porcjami masę jajeczna. Po powstaniu białej, kremistej masy wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i przesiać na masę.
Wymieszać chochlą. Czekoladę pokroić w bardzo drobną kostkę lub grubo zatrzeć. Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, szypułkę i ogonek. Pokroić w niezbyt mała kostkę i wraz z czekoladą dodać do ciasta. Przelać do dokładnie nasmarowanej tłuszczem formy, wyrównać.
Temp pieczenia: 180 stopni C.
Czas pieczenia: 70-75 minut.
Po 10 minutach ciasto wytrząsnąć z formy, przełożyć do wystygnięcia na kratkę kuchenną. Przed podaniem posypać cienką warstwą cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak