Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rajski placek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 250 g
masło 250 g
mąka 250 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
pomarańcza 1 sztuka
siekane migdały 50 g
siekane pistacje 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rajski placek

Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Z dwóch białek ubić pianę. Pozostałe można później wykorzystać do bezów. Można je też zamrozić, aż do momentu, gdy przydadzą się do deseru itp.
Wszystkie żółtka utrzeć z cukrem na pienistą masę. Skórkę pomarańczy umyć w gorącej wodzie, następnie drobno zetrzeć. Masło drobno pokroić, wrzucić do miski. Laskę wanilli przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać zawartość i dorzucić do masła (lub po prostu dodać cukier waniliowy). Razem ze skórką pomarańczową lub zapachem pomarańczowym podgrzać na parze i mieszać aż zmięknie.
Najpierw dodawać łyżką przesianą mąkę, następnie masło nałożyć do masy z żółtek. Na końcu zmieszać z pianą z białek Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, starannie nasmarować masłem i posypać grubą warstwą cukru pudru. Na patelni bez tłuszczu uprażyć migdały na złoty kolor, mieszając, wysypać na blachę. Nałożyć ciasto cienką warstwą ( o grubości najwyżej 3 cm).
Temp pieczenia: nagrzać do 150 stopni, natychmiast zmniejszyć do 100 stopni C.
Czas pieczenia: 1 godzina.
Ciasto wytrząsnąć, jeszcze ciepłe pokroić ostrym nożem na kawałki i bardzo szybko podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak