Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort szachowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 180 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 150 g
mąka ziemniaczana 30 g
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
tłuszcz do formy
kremowa mieszanka waniliowa
mleko 300 ml
miękkie masło 200 g
winiak 3 łyżki
galaretka porzeczkowa 3 łyżki
masa marcepanowa 400 g
cukier puder 4 łyżki
kakao 2 łyżki
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort szachowy

SKŁADNIKI OD 1-7 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIKI OD 8-11 SĄ NA NADZIENIE.
SKŁADNIKI OD 12-16 SĄ DO OBŁOŻENIA.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, nałożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26-28 cm.
Temp pieczenia: 200 stopni C.
Czas pieczenia: 35-45 minut.
Zdjąć bok formy, ciasto odstawić na kratkę kuchenną (najlepiej na całą noc) do ostygnięcia, następnie przekroić na pół.
Dolny spód skropić winiakiem, posmarować galaretką porzeczkową.
Wg przepisu na opakowaniu mieszanki kremowej lub według własnego przepisu z przewidzianych składników przyrządzić krem waniliowy na nadzienie.
Nałożyć górną połowę, skropić również winiakiem i posmarować galaretką porzeczkową. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem.
Masę podzielić następnie na dwie połowy. Jedną zabarwić za pomocą kakao. Obie masy rozwałkować, pokroić w kwadraty i ułożyć ja górnej powierzchni tortu w kształcie szachownicy. Zacząć należy od środka i układać dookoła kolejne kostki!
Polewę czekoladową rozpuścić na parze i posmarować nią brzeg tortu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak