Sposób przygotowania

SKŁADNIKI OD 1-7 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIKI OD 8-11 SĄ NA NADZIENIE.
SKŁADNIKI OD 12-16 SĄ DO OBŁOŻENIA.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, nałożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26-28 cm.
Temp pieczenia: 200 stopni C.
Czas pieczenia: 35-45 minut.
Zdjąć bok formy, ciasto odstawić na kratkę kuchenną (najlepiej na całą noc) do ostygnięcia, następnie przekroić na pół.
Dolny spód skropić winiakiem, posmarować galaretką porzeczkową.
Wg przepisu na opakowaniu mieszanki kremowej lub według własnego przepisu z przewidzianych składników przyrządzić krem waniliowy na nadzienie.
Nałożyć górną połowę, skropić również winiakiem i posmarować galaretką porzeczkową. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem.
Masę podzielić następnie na dwie połowy. Jedną zabarwić za pomocą kakao. Obie masy rozwałkować, pokroić w kwadraty i ułożyć ja górnej powierzchni tortu w kształcie szachownicy. Zacząć należy od środka i układać dookoła kolejne kostki!
Polewę czekoladową rozpuścić na parze i posmarować nią brzeg tortu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !