Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta po mojemu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 130 g
cukier 0,5 szkl
jaja 2 szt
mąka 1,5 szkl
woda 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
śmietana 30% 500 ml
wiórki czekoladowe
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 lyżeczka
sok z cytryny 2 łyżeczki
banan 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta po mojemu

W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, wodę i kakao. Całość rozpuszczamy i studzimy. dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. osobno ubijamy białka i dodajemy do ciasta lekko mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 35 min w 180 stopniach. Z ciasta wybieramy łyżką do miski cały środek, zostawiając około 1 cm dna i ok 2 cm brzegów. 3 Banany przecinamy wzdłuż i układamy na wydrążonym cieście płaską stroną w dół, kropimy sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej wiórki. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżeczkach wody i dodajemy do niej zmiksowanego całkowicie banana (w zasadzie pól banana). Dodajemy do do śmietany lekko mieszając. Wykładamy śmietanę na banany układając kopiec i całość posypujemy okruchami z miski formując kopiec. Do lodówki

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 18.01.2013 10:43
bardzo ładny
rzenia15 03.06.2011 21:10
super
aginaa 24.05.2011 12:00
pycha
Iwusia 07.05.2011 21:24
wygląda pięknie :)
agnieszka214 01.05.2011 07:42
smaczne
amorzenek 30.04.2011 07:23
apetyczne
Gabriela7 30.04.2011 07:14
super :)
iwa643 30.04.2011 07:10
fajny
patusia 28.04.2011 13:19
super :)
Nina7 28.04.2011 13:08
Wygląda przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak