Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babeczki toffi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 2
cukru pudru 10 dag
mąki 35 dag
masła 15 dag
śmietana 18 proc lyzka
proszku do pieczenia 1/3 lyzeczki
brązowego cukru 3/4 szkl
śmietana 30% 1 szkl
orzechy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: babeczki toffi

żółtka utrzec z 2 łyzkami cukrupudru na puszysta mase.mąkę masło smietane i pozostały cukier puder wymieszac z proszkiem do pieczenia i dokładnie zagniesc z utartymi żółtkami na jednolita mase ,ciasto podzielic na dwie czesci rozwałkować na foli spozywczej nadając im kształt kół.zawinąć je szczelnie w folię i schłodzić w lodówce .nastepnie wyciąć kółka nieco wieksze niż foremki ,wylepić malutkie foremki .wstawić do rozgrzanego do 180 st piekarnika i piec 10-12 min. aż ładnie się zezłocą , zrobić sos: cukier i śmietanę podgrzać na średnim ogniu mieszajac az cukier całkiem sie rozpuści,zwiekszyć ogień i gotować jeszcze ok 8 min. aby sos zgestnial .wystudzone ciasto posmarować karmelowym sosem udekorować orzechami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 29.06.2011 20:43
mniam
bami 24.06.2011 10:39
Toffi, ach to toffi :)
grazia1 10.06.2011 12:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak