Sposób przygotowania

Królika myjemy oczyszczamy z błon,musimy wyluzować kości.Kawałki mięsa nacieramy przyprawami kładziemy w emaliowanej miseczce i zostawiamy na około 5 godzin.Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry,wkładamy je do garnka z woda aby nie czerniały.Słoninę świeżą kroimy w plastry a cebulę w piórka.Naczynie żaroodporne lub rondel wykładamy na dnie słoninę,na słoninę nakładamy warstwę osączonych ziemniaków,cebuli mięsa i tak na przemian,ale żeby górną warstwę stanowiły ziemniaki.Wierzch posypujemy solą i zalewamy stopioną wędzoną słoniną.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 70 min,podlewajac co jakiś czas rozpuszczona w ciepłej wodzie kostką rosołowa.Podajemy na gorącą w naczyniu w której była przygotowywana.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !