Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik po śląsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt
ziemniaki 70 dkg
cebula 2 szt
Słonina świeża 25 dkg
słonina wędzona 5 dkg
sól
tymianek
kostka rosłowa

Przepis i sposób przygotowania na: królik po śląsku

Królika myjemy oczyszczamy z błon,musimy wyluzować kości.Kawałki mięsa nacieramy przyprawami kładziemy w emaliowanej miseczce i zostawiamy na około 5 godzin.Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry,wkładamy je do garnka z woda aby nie czerniały.Słoninę świeżą kroimy w plastry a cebulę w piórka.Naczynie żaroodporne lub rondel wykładamy na dnie słoninę,na słoninę nakładamy warstwę osączonych ziemniaków,cebuli mięsa i tak na przemian,ale żeby górną warstwę stanowiły ziemniaki.Wierzch posypujemy solą i zalewamy stopioną wędzoną słoniną.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 70 min,podlewajac co jakiś czas rozpuszczona w ciepłej wodzie kostką rosołowa.Podajemy na gorącą w naczyniu w której była przygotowywana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.08.2011 07:45
pyszne
marta1371 03.08.2011 23:02
Wypróbuję ten przepis
Jaheira11 15.07.2011 23:28
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak