Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 150 g
margaryna 100 g
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
masło do formy
Pieczeń: 300 g
warzywa 300 g
creme fraiche 200 g
świeże zioła do smaku
jajko 3 sztuki
pieprz do smaku
gałka muszkatałowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z warzywami

Z mąki, tłuszczu, soli i żółtka zagnieść kruche ciasto. Odstawić na ok. 30 min. w chłodne miejsce.
W tym czasie pokroić na małe kawałki pieczeń. Umyć warzywa (pomidory, paprykę, cebulę), oczyścić i pokroić w paski lub kostkę.
Creme fraiche wlać do naczynia, wymieszać z jajkami, dodać warzywa, pieczeń i zioła ( majeranek, tymianek, netkę pietruszki, szczypiorek), doprawić solą pieprzem i gałką muszkatałową.
Tortownicę wysmarowaćmasłem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykleić nim formę. Podciągnąć do góry brzeg ciasta. Widelcem kilkakrotnie nakłuć dół ciasta. Wlać do formy mieszankę creme fraiche. Piekarnik podgrzaćdo temp. 200 stopni i piec tartę na środkowej blasze ok. 50 min..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 28.04.2011 14:57
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak