Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto ze szpinakiem i łososiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży lub mrożony 500g
czosnek 1
śmietana 18 proc
łosoś 300g
ryż do risotto 250g

Przepis i sposób przygotowania na: risotto ze szpinakiem i łososiem

Kawałek łososia oczyścić, posolić, pokropić cytryną zawinąć w folię aluminiową i włożyć Kawałek łososia oczyścić, posolić, pokropić cytryną zawinąć w folię aluminiową i włożyć Kawałek łososia oczyścić, posolić, pokropić cytryną zawinąć w folię aluminiową i włożyć Kawałek łososia oczyścić, posolić, pokropić cytryną zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na ok. 40 min na 150 stopni. Trzeb sprawdzać co jakiś czas jak łosoś się piecze. Szpinak wrzucić na patelnię i dusić na bardzo małym ogniu, gdy woda ze szpinaku wyparuje już w tedy dodajemy łyżkę masła, 3 łyżeczki śmietany, nadal dusić. Następnie trzeba dodać 2,3 ząbki czosnku - dla każdego do smaku. Należy jednak pamiętać, że szpinak lubi czosnek :)
Gdy łosoś się będzie piekł, a szpinak dusił należy przygotować risotto. Ryż do risotta gotujemy i podlewamy rosołem, bulion może być z kostki, musimy przybrać miarę do ryżu, aby ryż wypił rosół, tylko nie za dużo. Należy gotować ok 15 min na wolny ogniu, aby się nie rozgotował.

Podanie
na duży talerz, na środek położyć łososia z jednej strony nakładamy risotto z drugiej
szpinak. Risotto należy przyozdobić listkiem bazylią. Łososia przed zjedzeniem dobrze polać sokiem z cytryny.
i smacznego !

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.10.2012 21:31
pyszne
Margo1 12.10.2012 21:31
pyszne
Emilia22 23.09.2010 17:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak