Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Watrobka na tunezyjska nute -kammouniya.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka ok.8 sztuk
zoladki droobiowe 1/2 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 2 zabki
harrissa 1 lyzeczka
tebyl 1 lyzeczka
sól do smaku
papryka zielona 1 sztuka
oliwa 8 lyzek
przecier pomidorowy 1 lyzka
kumin 1 lyzeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Watrobka na tunezyjska nute -kammouniya.

Umyte zoladki pogotowac, na pol miekko w wodzie bez soli.Wody nie wylewac, przyda sie do podlewania sosu.Cebule pokroic w koske, podsmazyc na oliwie , dodac pokrojone (jak na gulasz ) zoladki.Razem podsmazyc, dodac czerwona papryke, tebyl (jak nie macie, dac mielona kolendre w takiej samej ilosci), przecier pomidorowy, harrisse,czosnek, zamieszac i podlac woda (ta od zoladkow ), dusic pod lekko uchylona przykrywka, dolewajac systematycznie wode--tak, abysmy mieli sos, a nie zupe.Gdy, zoladki beda zupelnie miekkie, dodajemy pokrojona w kostke gulaszowa watrobke, dodajemy cumin--kminek, sol i jeszcze chwilke dusimy, zeby watrobka nie byla surowa.Sprawdzamy ilosc wody, bo musimy miec sos, w ktorym bedziemy moczyc pieczywko ! Tuz przed zgaszeniem gazu wrzucamt papryke przepolowoiona na pol.Przykrywamy i gasimy gaz.Mozna posypac natka pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elwal
elwal 23.01.2012 16:37
Fajna taka wątróbeczka, ale myślę, że cuminu nie da się zastąpić zwykłym mielonym kminkiem. Cumin, czyli kmin rzymski ma zupełnie odmienny smak od znanego nam kminku.
mala2021 24.09.2011 21:53
ekstra
bami 31.05.2011 11:13
Ooo! To jest dopiero ciekawe danie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak