Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jesienne z dynią i jabłkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kostka masła lub margaryny 250g 1
szkl. mąki pszennej + 1/2 łyżeczki soli 4
żółtko jajek 3
szkl. cukru pudru do ciasta + 3-4 łyżki do serka 3/4
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2
kg kwaśnych jabłek 1,5
kg miąższu dyni (bez pestek i skórki) 3/4
duze cytryny 2-3
Goździki całe Prymat 2-
łyżeczki mielonego cynamonu 2
g serka mascarpone 500
ml śmietany kremówki 36% 200
op. cukru waniliowego 16g 1
dkg łuskanych pistacji niesolonych 15
aromat cytrynowy kilka kropli
cukier kryształ 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jesienne z dynią i jabłkami

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone, przełożyć do pojemnika ze szczelną pokrywką, wstawić do zamrażalnika. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia aby dobrze się zamroziło, jak lody. Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miąższ dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać goździki, podlać 1/3 szkl. wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 min. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę, skropić całym sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodać jabłka, 2/3 skórki cytrynowej i dusić razem ok. 30 min. aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać, na koniec dodać cynamon, ew. dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, usunąć goździki. Mąkę przesiać z proszkiem d/piecz., solą i cukrem pudrem. Dodać zimne, pokrojone na kawałeczki masło i żółtka, dosypać 1/3 skórki cytrynowej i dodać aromat. Wymieszać i rozetrzeć dobrze rękami tak jak kruszonkę. Ciasto będzie sypkie, ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto przesypać do foliowego woreczka i odłożyć na min. 30 min. do lodówki. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę (25x35 cm) formując dociskając wyższy brzeg, podpiec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C aż lekko się zezłoci. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę owocowo-dyniową, posypać równomiernie resztą ciasta, piec ok. 30-40 min. w 180 st. C. Podawać, na ciepło lub na zimno, pokrojone na dość duże porcje z gałką \"lodów\" z mascarpone i śmietany, posypane obficie siekanymi pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 21.01.2012 11:20
fajne
Karol P 08.01.2012 09:43
świetna
ben-ka 01.09.2011 17:35
hm....Sarenka lubi dynię a ja nie i nie wykorzystuję jej w swojej kuchni /oprócz zupy gotowanej raz w roku/ ale ciasto wyglada tak apetycznie,że chyba czas się przełamać.
Sarenka 22.08.2010 11:29
Uwielbiam dynie pod kazda postacia...Chetnie skosztowalabym taka porcyjke :))
eli_555 18.08.2010 20:28
Pyszne ciasto,jak kupię dynę to wypróbuję.
Ewa104 18.07.2010 20:54
Pyszności! Poczekam na dynię od teściów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak