Sposób przygotowania

Lody powinny być dobrej jakości, takie tanie są \"cienkie\" w smaku i nie smakują dobrze w tym deserze. W rondelku rozpuszczamy cukier z dodatkiem wody i gotujemy (bez mieszania!) aż uzyskamy złotawy syrop. Połowę wylewamy łyżeczką (uwaga, syrop jest baaardzo gorący!) na lekko natłuszczoną blachę albo blat - możemy to zrobić w formie np. kratki albo pasków - kiedy lekko zastygnie, podważamy nożem i odrywamy delikatnie od podłoża, przekładamy na talerz. Do reszty wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy i także wylewamy na blachę, kiedy zastygnie odrywamy i kruszymy za pomocą noża albo tłuczka. Zaparzamy espresso. Do pucharków nakładamy porcje lodów, po 1-2 duże kulki, posypujemy kruszonymi orzechami w karmelu, dookoła nalewamy ostrożnie gorącą kawę (ja jej nie słodzę) i przybieramy całość kawałkami karmelu. Podajemy od razu, zanim lody się stopią. To pyszny i elegancki deser.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Bartolomeo

    aż ślinka leci
  • 0
    lazur
    Opublikowano

    Misia13

    ajć, i jak tu odchudzać przy takich przepisach..aż kuszą....
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Świetne połączenie zimnych lodów i gorącej kawy :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to taki deser dla dorosłych łasuchów :-)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    ale mnie naszła ochota
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Co za świetny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    czy ja wiem ? ale smaczny na pewno :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    ciekawa innowacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !