Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody waniliowe z espresso

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg łuskanych orzechów włoskich 10
szkl. cukru 1/2
łyżek zimnej wody 5-6

Przepis i sposób przygotowania na: Lody waniliowe z espresso

Lody powinny być dobrej jakości, takie tanie są \"cienkie\" w smaku i nie smakują dobrze w tym deserze. W rondelku rozpuszczamy cukier z dodatkiem wody i gotujemy (bez mieszania!) aż uzyskamy złotawy syrop. Połowę wylewamy łyżeczką (uwaga, syrop jest baaardzo gorący!) na lekko natłuszczoną blachę albo blat - możemy to zrobić w formie np. kratki albo pasków - kiedy lekko zastygnie, podważamy nożem i odrywamy delikatnie od podłoża, przekładamy na talerz. Do reszty wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy i także wylewamy na blachę, kiedy zastygnie odrywamy i kruszymy za pomocą noża albo tłuczka. Zaparzamy espresso. Do pucharków nakładamy porcje lodów, po 1-2 duże kulki, posypujemy kruszonymi orzechami w karmelu, dookoła nalewamy ostrożnie gorącą kawę (ja jej nie słodzę) i przybieramy całość kawałkami karmelu. Podajemy od razu, zanim lody się stopią. To pyszny i elegancki deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 03.01.2014 01:05
ciekawa innowacja
SmacznaPyza 06.10.2013 19:42
czy ja wiem ? ale smaczny na pewno :)
plocia 04.10.2013 22:35
Co za świetny pomysł
Karolcia12 26.02.2012 21:19
ale mnie naszła ochota
SmacznaPyza 07.11.2011 12:45
to taki deser dla dorosłych łasuchów :-)
rjustysia 07.11.2011 11:59
Świetne połączenie zimnych lodów i gorącej kawy :)
patusia 24.06.2011 23:54
pycha
Misia13 17.04.2011 17:57
ajć, i jak tu odchudzać przy takich przepisach..aż kuszą....
Bartolomeo 07.09.2010 10:50
aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak