Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Franek z zawrotem głowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
Krem:
Polewa:

Przepis i sposób przygotowania na: Franek z zawrotem głowy

Ciasto:
6 białek
¾ szklanki cukru
1 szklanka maku
15 dag kokosu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mak zmieszany z mąka i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy ok. 30 minut

Masa
1 i 1/3 kostki masła
0,5 litra mleka
6 żółtek
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

Mąki z cukrem i żółtkami rozrabiamy z mlekiem, a następnie gotujemy budyń ciągle mieszając. Ostudzony miksujemy z masłem

Polewa:
wiśnie w kompocie ze słoika
budyń śmietankowy
galaretka wiśniowa
cukier

Wiśnie odsączamy z soku i układamy na cieście (dokładnie na krawędziach, aby później wylany budyń nie rozlał się na boki). Soku odmierzamy 2 szklanki (jeśli brakuje to uzupełniamy wodą) i w 1/4 mieszamy budyń, a pozostały sok gotujemy, a następnie na nim robimy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wsypujemy galaretke – mieszamy do czasu aż sie całkiem rozpuści.

Dodatki:
delicje
wódka
powidła

Przełożenie:

ciasto makowe – połowa kremu -powidła – namoczone w alkoholu delicje układane na przemian – 2 częsć kremu – wiśnie – ostudzony budyń.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 08.05.2013 15:06
ciekawa nazwa a przepis bardzo fajny :)
alaaa 25.12.2012 22:54
fajne ciacho ale trochę pracochłonne
joanna77 13.07.2011 14:41
takie cudeńko to muszę mieć w swojej księdze!
Sylwia56
Sylwia56 10.07.2011 11:36
na pewno pyszny
smakoszek 25.06.2011 20:13
Ale pysznie:)
Dominika30 21.06.2011 20:46
świetne
aguus 13.05.2011 11:36
fajna nazwa, a ciasto wygląda przepysznie:)
Dorota76 27.04.2011 11:27
super kolorowy wypróbuję
halinka1011 27.04.2011 09:35
świetny przepis
Mysiunia 27.04.2011 08:26
ciasto to jest mixem 2 różnych przepisów:) połączyłam to, co w każdym smakowało mi najbardziej:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak