Sposób przygotowania

Ciasto:
6 białek
¾ szklanki cukru
1 szklanka maku
15 dag kokosu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mak zmieszany z mąka i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy ok. 30 minut

Masa
1 i 1/3 kostki masła
0,5 litra mleka
6 żółtek
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

Mąki z cukrem i żółtkami rozrabiamy z mlekiem, a następnie gotujemy budyń ciągle mieszając. Ostudzony miksujemy z masłem

Polewa:
wiśnie w kompocie ze słoika
budyń śmietankowy
galaretka wiśniowa
cukier

Wiśnie odsączamy z soku i układamy na cieście (dokładnie na krawędziach, aby później wylany budyń nie rozlał się na boki). Soku odmierzamy 2 szklanki (jeśli brakuje to uzupełniamy wodą) i w 1/4 mieszamy budyń, a pozostały sok gotujemy, a następnie na nim robimy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wsypujemy galaretke – mieszamy do czasu aż sie całkiem rozpuści.

Dodatki:
delicje
wódka
powidła

Przełożenie:

ciasto makowe – połowa kremu -powidła – namoczone w alkoholu delicje układane na przemian – 2 częsć kremu – wiśnie – ostudzony budyń.

Komentarze

  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    ciasto to jest mixem 2 różnych przepisów:) połączyłam to, co w każdym smakowało mi najbardziej:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    super kolorowy wypróbuję
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    fajna nazwa, a ciasto wygląda przepysznie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dominika30

    świetne
  • 5
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    Ale pysznie:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na pewno pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna77

    takie cudeńko to muszę mieć w swojej księdze!
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    fajne ciacho ale trochę pracochłonne
  • 1
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ciekawa nazwa a przepis bardzo fajny :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !