Sposób przygotowania

Kawa powinna być dobrej jakości i napar musi być mocny, najlepiej z ekspresu żeby nie było fusów. Ilość cukru w/g własnego smaku, ja dałam o 4 łyżeczki na szkl. naparu, można dać więcej lub mniej... Napar należy ostudzić i wlać do dość szerokiego i płaskiego naczynia ze szczelną pokrywką - im większa powierzchnia zamarzania tym szybciej uzyskamy pożądany efekt. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika na min. 1 godz.. Po tym czasie wyjmujemy i rozdrabniamy zamarzniętą lekko powierzchnię - najlepiej robić to widelcem - pojemnik wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację zamrażania i rozdrabniania powtarzamy kilkukrotnie aż z całego płynu powstaną nam gruboziarniste kryształki - taki jakby zeskrobany szron. Trudno podać dokładny czas - to zależy od naczynia i możliwości zamrażalnika. Kiedy mamy już gotową granitę, ubijamy śmietankę na sztywno. Nakładamy porcje granity do przeźroczystych kieliszków, pucharków albo szklaneczek...polewamy każdą porcję 1 łyżką likieru, ozdabiamy kleksem bitej śmietany i oprószamy odrobiną kawy lub kakao. Podajemy natychmiast, zanim się roztopi. Kawę możemy zaparzyć z dodatkiem kardamonu lub cynamonu.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    nigdy nie próbowalam ale chętnie to zrobie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    oj muszę spróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha na upały
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Madziela

    cudeńko :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !