Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzeriny

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej + 1 łyżeczka soli 3
dkg świeżych drożdży 3
łyżki oliwy do ciasta + 2 łyżki do farszu 3
szkl. wody 1
łyżeczka cukru 1
szkl. gęstego przecieru pomidorowego 1/2
cebuli 1/2
dużych pieczarek 4-5
dkg sera żółtego 20
oregano 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzeriny

Wodę podgrzewamy, wkruszamy drożdże, mieszamy, dodajemy cukier i łyżkę mąki, odstawiamy na ok. 15-30 min. aż ruszą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zioła, wlewamy oliwę i rozczyn, zagniatamy sprężyste, odstające od ręki ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 40-60 min.). W międzyczasie ścieramy ser na tarce, oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, podsmażamy aż zaczną się rumienić, dodajemy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli i odparuje ew. reszta wody z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, odstawiamy aby przestygły. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kwadraty o boku dł. ok. 10-12 cm (pomogłam sobie przykładając kwadratową przykrywkę od pudełka plastikowego). Środek każdego smarujemy po skosie przecierem pomidorowym (ok. 1 łyżeczki), posypujemy startym serem i kładziemy czubatą łyżkę pieczarek. Pozostałe dwa wolne końce zawijamy do środka tak aby na siebie zachodziły i zlepiamy je - można wsunąć pod nie szeroki nóż i zlepić końce przyciskając do niego. Wierzch smarujemy, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem. Pizzeriny układamy luźno na blasze i pieczemy ok. 15-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.. Podajemy prosto z pieca lub po przestudzeniu. Dobre są nawet na zimno. Z tej ilości składników otrzymamy ok. 8-10 szt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 16.11.2013 23:34
zgadza się, na takim cieście też robię pizzę :)
16.11.2013 16:55
wykorzystałam tylko przepis na ciasto i jest idealne do cieńkiej pizzy!
SmacznaPyza 01.10.2013 21:33
to prawda, i lepsze od kupnych gotowców
plocia 15.09.2013 12:44
Proste i smaczne, na kolacje w sam raz.
cukiereczek 28.05.2012 09:25
smaczne
agogo2 22.11.2011 21:37
dobre
Agnik 22.10.2011 18:04
pychota
Ewelina36 28.09.2011 09:49
bardzo smaczne
ajres 28.08.2011 11:45
polecam
ajres 28.08.2011 11:45
polecam
sylwia / sytofala 17.08.2011 21:40
rewelacja do wypróbowania
eli_555 02.08.2011 22:40
pyszniutkie
Karolcia12 22.06.2011 23:23
świetne i szybkie
Magda60 11.06.2011 10:13
smaczne
barbara11561 07.06.2011 09:27
Super:)
wolochski 03.03.2011 16:23
super
mdepfs 02.11.2010 23:25
uwielbiam pizzerinki :D
Koper 28.09.2010 09:16
Bardzo fajny pomysł :)
bogumiła3 09.09.2010 00:20
:) wygląda smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak