Sposób przygotowania

Wodę podgrzewamy, wkruszamy drożdże, mieszamy, dodajemy cukier i łyżkę mąki, odstawiamy na ok. 15-30 min. aż ruszą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zioła, wlewamy oliwę i rozczyn, zagniatamy sprężyste, odstające od ręki ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 40-60 min.). W międzyczasie ścieramy ser na tarce, oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, podsmażamy aż zaczną się rumienić, dodajemy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli i odparuje ew. reszta wody z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, odstawiamy aby przestygły. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kwadraty o boku dł. ok. 10-12 cm (pomogłam sobie przykładając kwadratową przykrywkę od pudełka plastikowego). Środek każdego smarujemy po skosie przecierem pomidorowym (ok. 1 łyżeczki), posypujemy startym serem i kładziemy czubatą łyżkę pieczarek. Pozostałe dwa wolne końce zawijamy do środka tak aby na siebie zachodziły i zlepiamy je - można wsunąć pod nie szeroki nóż i zlepić końce przyciskając do niego. Wierzch smarujemy, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem. Pizzeriny układamy luźno na blasze i pieczemy ok. 15-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.. Podajemy prosto z pieca lub po przestudzeniu. Dobre są nawet na zimno. Z tej ilości składników otrzymamy ok. 8-10 szt.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    :) wygląda smakowicie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Bardzo fajny pomysł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mdepfs

    uwielbiam pizzerinki :D
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Super:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Magda60

    smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    świetne i szybkie
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszniutkie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    rewelacja do wypróbowania
  • 4
    original
    Opublikowano

    ajres

    polecam
  • 3
    original
    Opublikowano

    ajres

    polecam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina36

    bardzo smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    pychota
  • 2
    original
    Opublikowano

    agogo2

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Proste i smaczne, na kolacje w sam raz.
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to prawda, i lepsze od kupnych gotowców
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    wykorzystałam tylko przepis na ciasto i jest idealne do cieńkiej pizzy!
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zgadza się, na takim cieście też robię pizzę :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !