Sposób przygotowania

Wiśnie zalać połową szklanki gorącej wody, wsypać cukier, zagotować, gotować przez chwilę i odcedzić. Czekoladę zetrzeć, 1/3 odłożyć do lodówki, a pozostałe stopić. Wymieszać mąki i proszek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na masę. Wymieszać z roztopioną letnią czekoladą, aromatem, mąką, a na końcu z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, piec 45 min w 180 st. po wystudzeniu przeciąć na 3 blaty, nasączyć je alkoholem lub sokiem i wodą, w której gotowały się wiśnie.

KREM: schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z rozpuszczoną, ciepłą żelatyną. Blaty tortu przełożyć wiśniami (kilka odłożyć do dekoracji) i bitą śmietaną. Wierzch i boki posmarować resztą bitej śmietany. Udekorować tort wiórkami czekolady i wiśniami.

Totr chłodzić kilka godzin.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !