Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto migdałowe z polewą kokosową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
Polewa:
cukier 1/2 szklanki
mleko kokosowe 1 szklanka
sok ananasowy 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
olejek migdałowy 1 łyżeczka
mleczko kokosowe 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto migdałowe z polewą kokosową

Spód tortownicy wykładamy pergaminem.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól mieszamy i odstawiamy.W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem mikserem na najwyższych obrotach ok 3 min.,dodajemy olejek migdałowy i mąkę z proszkiem,cały czas mieszamy ręcznie i stopniowo wlewamy mleczko kokosowe.Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.Wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 min w 170 stopniach.Gdy ciasto wystygnie wyciągamy z tortownicy.POLEWA-miksujemy sok ananasowy z mąką.Mleko kokosowe gotujemy z cukrem cały czas mieszając,wlewamy mąkę z sokiem.Gotujemy kilka minut na średnim ogniu,gdy masa zacznie gęstnieć gotujemy jeszcze minutę.Zdejmujemy z ognia i polewamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 16.09.2011 14:22
pyszne
Krystyna32 27.06.2011 18:38
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak