Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Śliwki z kompotu do smaku
drożdże świeże 1/4 kostki
mąka pszenna 3 i 1/3 szkl
cukier 3 łyżeczki
mleko 185 ml
margaryna 85 g
jajko 2 szt
kruszonka
mąka pszenna kilka łyżek
margaryna 2 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka ze śliwkami

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie uformować ciasto w formie do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić na około 1 godzinę. W międzyczasie śliwki odsączyć i podzielić na mniejsze części. Na ciasto drożdżowe wyłożyć śliwki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200 C, aż do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak