Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maddalena non per bambini czyli babeczki dla dorosłych

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

g miękkiego masła albo margaryny 100
jajko 2
szkl. cukru 3/4
op. cukru wanilinowego 8g 1
szkl. mąki pszennej tortowej ( szkl. poj. 250 ml) 2
czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1
czubate łyżki kakao naturalnego 2
łyżek mleka 5
niedużych gruszek (ja preferuję Konferencje)
szkl. wydrylowanych wiśni z nalewki 1
cukier puder do oprószenia:
aromat rumowy kilka kropli
nalewka wiśniowa 10

Przepis i sposób przygotowania na: Maddalena non per bambini czyli babeczki dla dorosłych

Foremki (użyłam takich do tartaletek o śr. 11 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Gruszki obieramy, przekrawamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i odcinamy górną, wydłużoną część owocu tak, aby nadać połówkom okragławy, bardziej kulisty kształt; nacinamy je z wierzchu kilka razy wzdłuż. Wiśnie dokładnie osączamy. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło ucieramy z cukrem zw. i wanilinowym, dodajemy po 1 jajku - masa może sprawiać wrażenie zważonej, ale to nic nie szkodzi. Dodajemy stopniowo do masy po łyżce mąki, cały czas ucierając, dolewamy mleko, dodajemy aromat. Do każdej foremki nakładamy po porcje ciasta (ok. 2 łyżek), nie więcej niż do połowy wysokości. Na środku układamy gruszki, nacięciami do góry. Dookoła układamy gęsto wiśnie, lekko je wciskając w ciasto. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 25-30 min., ale przed wyjęciem trzeba sprawdzić patyczkiem czy są na pewno upieczone. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, gdy lekko przestygną wyjmujemy je delikatnie z foremek. Do każdej wlewamy po 1 łyżce nalewki polewając gruszkę na środku i oprószamy cukrem pudrem. Można je jeść już kiedy ostygną, ale najlepsze są następnego dnia gdy spędzą moc pod przykryciem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 03.04.2012 19:51
fajne
goofy9 23.01.2012 22:18
kapitalne
rjustysia 05.10.2011 10:07
świetny przepis :)
iknkirke 24.05.2011 12:08
pycha
Anna169Hosz 20.02.2011 00:57
Apetyczne.
agnieszka189 03.01.2011 14:28
wyglądają pięknie
bogumiła3 24.08.2010 00:08
super
bogumiła3 24.08.2010 00:08
super
iwa643 18.06.2010 07:15
wyglądają super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak