Sposób przygotowania

Składniki:
* 4 białe kiełbaski surowe
* 1 laska kiełbasy podwędzanej
* 15 dag wędzonego boczku
* 1 duża cebula
* 6 ząbków czosnku (koniecznie polskiego)
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 3 listki laurowe
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 1 czubata łyżka utartego chrzanu (może być ze słoiczka)
* 5 dużych ziemniaków
* 100 ml bulionu grzybowego (ja użyłam wywaru z gotowania borowików)
* 2-2,5 l wody
* 0,75 l żuru (ja miałam zakwas żurku śląskiego)
* 1 czubata łyżka majeranku
* 4 ugotowane na twardo jajka

Białe kiełbaski sparzyć przez ok.30 minut (woda ma tylko \"pyrkać\").Zszumować.Wyjąć kiełbaski.
Pokroić je w plasterki,Kiełbasę podwędzaną i boczek pokroić w kostkę,podobnie cebulę.Czosnek zgnieść ostrzem noża i posiekać.Podsmażyć na patelni boczek (na małym ogniu), aż puści tłuszcz,dołożyć kiełbasy,czosnek i cebulę.
Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę i gotować w wodzie, w której parzyliśmy kiełbaski,lekko posolić.Dołożyć podsmażone wędliny z cebulą i czosnkiem.Wsypać majeranek.Wlać bulion grzybowy,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut aż ziemniaki będą miękkie.Doprawić do smaku,dołożyć chrzan.Wlać żur i gotować kilka minut.
Do każdego talerza czy bulionówki włożyć połówkę ugotowanego na twardo jajka ,wlać porcję żuru i można posypać np. rzeżuchą.
Tak doprawiony żurek zaostrza apetyt przed drugim daniem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    patrząc po zdjęciu to musi być bardzo smaczny:):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !