Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini-pizze z cebulą i owczym serem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej 2,5-3
dkg świeżych drożdży 3
szkl. mleka 1
łyżeczki cukru + 1 łyżeczka soli do ciasta 2
czubata łyżeczka suszonej macierzanki 1
łyżeczki czosnku granulowanego 1/2
łyżki oliwy do ciasta + 2-3 łyżki do cebuli 3
duże cebule 4
czubata łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej (a nawet więcej, jesli ktoś lubi jej smak tak jak ja) 1
łyżeczka mielonego pieprzu + 1 łyżeczki soli do cebuli 1
łyżek słodkiej śmietanki 30% 6-8
25 dkg owczego sera - ja użyłam białego oscypka, takiego nie wędzonego 20-25

Przepis i sposób przygotowania na: Mini-pizze z cebulą i owczym serem

Mleko podgrzać lekko, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier, rozmieszać, odstawić na 10-15 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, macierzankę, wlać rozczyn, oliwę, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać nieco wody, jeśli zbyt luźne - trochę mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Odłożyć pod przykryciem na ok. 30-60 min. aby wyrosło. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 min. mieszając aż zmięknie, ale nie przyrumieni się. Następnie podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić 5-8 min.. Po tym czasie wlać śmietankę i doprawić cebulę gałką muszkatołową (dużo!), śmietanka powinna lekko odparować i zgęstnieć, farsz przestudzić. Ser pokruszyć palcami na kawałki albo zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać koła średnicy ok. 10 cm.. Każde posypać niewielką ilością sera, na ser ułożyć po czubatej łyżce cebuli i wierzch znowu posypać serem. Pizze układać luźno na blasze, piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 14.06.2012 07:34
super
SmacznaPyza 23.02.2012 16:24
tak, użyłam owczego sera - prawdziwego oscypka przywiezionego z Orawy
SylwiaMagdaSabin 23.02.2012 10:12
to jest owczy ser?
Agnieszka/picola 20.01.2012 22:31
pyszne
angelika14 08.01.2012 11:36
pizza musi być pyszna
Agnik 13.03.2011 09:39
pycha
SmacznaPyza 21.02.2011 18:15
i taka właśnie jest :-)
Koper 21.02.2011 10:45
uwielbiam oczy ser, ta pizza musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak