Sposób przygotowania

Mleko podgrzać lekko, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier, rozmieszać, odstawić na 10-15 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, macierzankę, wlać rozczyn, oliwę, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać nieco wody, jeśli zbyt luźne - trochę mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Odłożyć pod przykryciem na ok. 30-60 min. aby wyrosło. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 min. mieszając aż zmięknie, ale nie przyrumieni się. Następnie podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić 5-8 min.. Po tym czasie wlać śmietankę i doprawić cebulę gałką muszkatołową (dużo!), śmietanka powinna lekko odparować i zgęstnieć, farsz przestudzić. Ser pokruszyć palcami na kawałki albo zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać koła średnicy ok. 10 cm.. Każde posypać niewielką ilością sera, na ser ułożyć po czubatej łyżce cebuli i wierzch znowu posypać serem. Pizze układać luźno na blasze, piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    uwielbiam oczy ser, ta pizza musi być pyszna
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i taka właśnie jest :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pizza musi być pyszna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    pyszne
  • 4
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    to jest owczy ser?
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    tak, użyłam owczego sera - prawdziwego oscypka przywiezionego z Orawy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !