Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baleron krakowski

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

saletra 10 g
Liść laurowy suszony Prymat 3 g
Pieprz czarny mielony Prymat 3 g
Sól ziołowa jodowana Prymat 20 dag
Ziele angielskie całe Prymat 3 g
schab 5 (karkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Baleron krakowski

Przyprawy mieszamy z sobą nacieramy schab saletrą wymieszaną z solą a następnie mieszanką przypraw.Układamy schab w naczyniu przykrywamy i obciążamy. Peklujemy ok.10dni po czym oczyszczamy z przypraw i zawijamy w błonę z sadła osłonkę lub płótno i wiążemy sznurkiem. Gdy obeschnie wędzimy go w ciepłym dymie ok tygodnia. baleron można spożywać od razu na surowo lub gotować ok.1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak